hayal dünyası


   Bütün çocuklar hayal kurmayı sever.Özellikler üç dört yaşlarında, hayal ile gerçeği, yalan ile doğruyu ayırt edemedikleri için daha sık hayal kurarlar ve bunu gerçekmiş gibi anlatırlar. Biz anne babalar ise onların hayal dünyasına girip kimi zaman bir peri, spiderman,uçan kartal ya da araba olabiliyoruz.
    Bu oyunlar zaman geçtikçe yerini oturdukları yerden zihinlerinde kurdukları hayallere  bırakıyor.Bu noktada iyi bir oyun arkadaşı olmak kadar çok iyi bir gözlemci de olmak gerekiyor.Ben de her zaman oğlumla oyunlar oynamaya, onun hayal dünyasını beslemeye gayret etmişimdir.Fakat bazı konuşmalarında hayalden çıkıp gerçeklerle yüzleştirmem gerekebiliyor.
    Örneğin; geçtiğimiz günlerde “Anne yan binadaki çatıda marftılar kavga ediyor” dedi. Baktım, evet çatıda martılar vardı ve onların seslerinden kavga ettiklerini düşünmüş olabilir. Ardından “Bak kedi de var” dedi. Ben gülümseyerek “Şaka yapıyorsun dimi, çatıda kedi olmayacağını ikimizde biliyoruz” diye yanıt verdim. Bi başka gün ise, “Okulda top oynarken topa çok hızlı vurdum ve topu uzaya kadar yolladım” dedi. Böyle birşeyi dikkat çekmek için de konuşmuş olabilir fakat benim aklımı kurcalayan hayal dünyasının bu kadar geniş olup olamayacağıydı. Onların hayalerinin ne kadar sağlıklı ya da kabul edilebilir olduğunu ise uzmanlarımız ile görüşerek ve bu konu hakkında makaleler kitaplar okuyarak öğrendim.
    Çocuklarda hayal kurmanın gayet sağlıklı olduğunu, hatta gelişim süreçlerinde mantık kuralları sınırlarına çıkarak yaşam deneyimi kazanmalarını sağladığını öğrendim. Hayallerinin yardımıyla korkularıyla başa çıkabilir, daha sabırlı olmayı öğrenebiliyorlar.Ayrıca  hayal dünyası geniş olan çocukların hiç hayal kurmayan çocuklara göre çok akademik olarak çok daha fazla başarılı olduğu  gözlemlenmiş. Çocuk gerçek hayattan kopma noktasına gelmediyse,arkadaş ve sosyal ilişkileri normalde korkacak birşey olmadığını duyduğum anda rahat bir nefes aldım.
    Çocuğumuzun hayali bir arkadaşı hatta hayali bir hayvanı olabilir.Zaman zaman bir yere gitmek, başka yerde yaşamakla ilgili hayaller kurabilir.Büyüyünce ne olacağını düşünüp sizin hiç aklınıza gelmeyecek senaryolar yazabilir. Bu tarz hayaller pedagoglar tarafından gayet normal karşılanıyor. Fakat suna dikkat etmeliyiz ki,zamanla belli hikayelerden yaşadığı bir olaydan korkmuş olan çocuklar hayal dünyalarına da bunu yansıtabiliyor.Mesela, “Bak şimdi canavar gelir” tarzı bir söylemle korkutulmuş olan çocuk aynı şekilde atrkadaşlarına şaka yaparak “Canavar” kelimesini korkutma aracı olarak kullanabilir.Ya da ailesine öfkeli olan çocuk, oyun oynarken dövüşe ve savaşa yeltenip, aile bireylerine duyduğu öfkeyi ortaya dökebilirler.Eğer çocuğunuzun bu tip öfke duyduğunu gösteren hayaller kurduğunu gözlemlerseniz, tam olarak onu öfkeye iten unsurları belirlemeye çalışıp bir uzman yardımı ile bu korkularını ve öfkesini yenmesine yardımcı olabilirsiniz.Bu noktada onu bir spora ve hobiye yönlendirmek, gerçek hayatta bir başarı sağlamasına yönelik çalışmalar yapmak içinde bulunduğu öfke ortamından onu uzaklaştıracaktır.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkürler...